förunderlig nåd, utdrag ur min predikan

Vi vill inte känna till vår egen skuld, för vi skäms. Hade det inte varit för skammen över våra egna misstag skulle de inte ses som något annat än misstag. Och det är när vi väljer att dölja och sminka över misstagen som vi blir fångna i lögnen. Lögnen om att vi kan komma undan med det. Och det är här synden träder in. Synden är inte de misstag du gjort utan att du försöker dölja dem och att du därför drar dig undan från den ende som känner till dem förutom du.Din synd är att du vänder dig bort från Gud. Det är inte så att vi kan dölja något från Gud det ligger i Hans natur att veta allt. Därför blir det fånigt att vi ens försöker dölja vår synd och tro att vi kan komma undan med det.

 

Jesus söker efter de brustna lerkärlen.

Det är inte meningen att vi ska gå och kämpa med dåligt självförtroende, skam över våra brister eller våra misslyckade försök att vara heliga. Jesus vet om att vi är människor och i och med det fulla av misstag och misslyckanden. Han vet. Jesus vet att vi aldrig kommer bli några perfekta helylle människor, han ser vårt mörker. Så det lögnen försöker göra är att undanhålla oss från den kärlek Jesus är redo att visa oss trots våra sprickor. Det är därför du brottas.

 

Lögnens uppgift är att hålla dig borta ifrån sanningen, och dess syfte är att hålla dig i fångenskap. För enligt lögnen är det där du är trygg. Alltså så länge ditt verkliga jag inte avslöjas. Lögnen förvränger den verkliga förklaringen. Att det är i sanningen du blir fri.

 

Vi gör mindre väsen av oss om vi tror att vi är utelämnade till att själva kämpa oss fram. Lögnen vill få oss att tro att vi inte förtjänar den kärlek som Jesus har utan att vi måste prestera, ändra oss, för att förtjäna den. Och om vi lyssnar till det kommer vi hamna i en evig spiral som bara leder oss längre bort från kärlekens befrielse. Därför att Jesu kärlek aldrig kan förtjänas.

Det är därför vi har nåden. Nåden betyder att det inte är ute med oss, nåden betyder att du får ta emot kärleken precis sådan som du är. Och sanningen är den att den finns för just dig, just här, just nu.

Eftersom Gud vet allt om oss är det inte värt att försöka förställa oss eller verka bättre än vi är. Han vet ju hur bra vi egentligen är. Han vet ju allt. Häromdagen hörde jag en man säga ungefär så här, "jag ber mycket det är skönt att kommunicera med någon det inte lönar sig att ljuga för".  Vi syndar när vi försöker ge en annan bild av oss själva inför oss själva och inför Gud. Varför? Jo därför att vi så uppenbart förvränger sanningen. Lögnen vill få oss att tro att vi kan leva syndfritt om vi bara försöker. Lögnen vill att vi tror att Jesus är besviken på oss därför att vi hela tiden misslyckas. Men det är fel, det är inte så det ligger till.

Sanningen är att vi alla är spruckna lerkärl, trasiga smutsiga och fulla av mörker. Sanningen är att det inte finns något sätt för oss att leva syndfritt. Sanningen är att Jesus redan vet det.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s