predikoförberedelser

Ok jag släpper iväg en liten text jag just skrivit. Den är en del av predikan till söndag.

Jesus är världens ljus.

När vi umgås med ljuset blir allt damm och all smuts synlig i våra liv. Allt det vi gömt undan i hörnen kommer fram. Hemma har jag haft en sån vacker grönska till utsikt. Ett stort träd har stått utanför fönstret och låtit ljuset sippra in lagom mycket. Sådär mycket att rummet varit förlåtande mot smutsiga fönster och damm i hörnen. Det har liksom inte märkts så tydligt. Jag har vetat om att jag behöver ta fram dammsugaren. Och ännu värre, putsa mina fönster. Jag har gått med den vetskapen ett tag men inte riktigt tagit mig tid att ta itu med det.

Så kom det där ljuset. Ljuset av att trädet utanför fönstret kapats ned. Min fina utsikt försvann men gav plats åt en mycket ljusare lägenhet. Ljuset strålar in, mina växter stortrivs jag kan till och med se solnedgången från mitt fönster nu! Men det har också fört med sig en del konsekvenser. Nu syns det så tydligt att fönstrena behöver en omgång! Och dammet ska vi inte tala om, överallt ser man dammkornen. Och de där pappershögarna som jag i ett svagt ögonblick la åt sidan i ett hörn. Det ser inte längre så bra ut. Och allt är på grund av allt det dära ljuset som helt plötsligt fyllt min lägenhet.
Ljuset ger mig inget val. Jag kan antingen fortsätta leva i mörkret och ignorera allt jag behöver ta itu med. Men det innebär att jag måste börja ljuga för mig själv. Eftersom jag ju ser varje dag vad som egentligen behöver göras. Eller så får jag helt enkelt avsätta tid för att ta mig igenom de här sakerna jag skjutit framför mig. Och sen bit för bit jobba mig igenom det tills jag är ute på andra sidan.
När vi börjat vår vandring med Jesus händer samma sak. All skit i våra liv blir synlig. Jesus som ju är ljuset skiner över våra liv och på en gång blir det vi behöver ta itu med i våra liv synligt. Och eftersom Jesus också är sanningen så blir det svårt att börja ljuga om att vi inte har någon skit där i hörnen. Det innebär att vi inte riktigt kan vara Honom så nära. För våra lögner går inte ihop med Sanningen. Det får konsekvenser att vara Jesu efterföljare. Jag kan inte längre gå med sår och oförsoning, bitterhet eller ångest utan att behöva jobba med det. Vandringen med Jesus ställer krav på mig att faktiskt bli hel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s