norge och svältkatastrofer

Jag sitter och ska skriva på min sista predikan inför imorgon. Och temat ”jordens salt” har blivit ytterligare aktuellt det sista dygnet.
Jag har som de flesta andra tvingats i chock över vad som hänt i mitt grannland. Men jag känner mig lite dubbel kring våra reaktioner. Överallt på facebook ändrar vänner profilbild till den norska flaggan och överallt talar man om sitt engagemang för det som hänt i Norge. Och det är verkligen hemskt, helt sjukt och så fruktansvärt onödigt!!

Men.

Varje dag dör det 22000 (enl UNICEF) barn på grund av svält runt om i världen. Varje dag. Jag blir lite provocerad över att den siffran inte får folk att starta sidor där vi ska tända ljus för fattigdomens offer. Eller varför inte fler skriver statusuppdateringar om svältkatastrofen i afrikas horn, som pågår just nu. Föräldrar på flykt tvingas lämna sina döende barn längs med vägkanten för att rädda resten av famljen. Sån tragedi.

Så händer något totalt ofattbart och meningslöst. Nära på 100 personer dödas av en enda (vad det verkar som) gärningsman. Ett angrepp på demokratin och självklart blir vi berörda. Det är självklart lättare för oss att känna med dem eftersom vi befinner oss närmare geografiskt. Det är inte alls konstigt och det är väl också helt naturligt att vi blir så drabbade. Vi har ju vänner som bor just där det hände.

Men.

Varför blir vi inte lika engagerade över de 22 000 barnen som dör för att de inte får mat? Varför känner vi inte med de familjerna som ser sina barn dö på grund av något så onödigt som svält? Varför känner vi inte samma gemenskap? Är det bara på grund av geografin? Är det för att vi är så vana? Är det för att vi är lata?

Nej jag tror ju inte det!! Vi längtar ju efter att engagera oss. Så vad är det? Jag kan bara gå till mig själv. Det är svårt att ta in, men jag vill inte vara sån!! Herre förlåt mig mitt oengagemang och hjälp mig att sluta blunda för den verklighet jag lever i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s