sverige skickar människor rätt ut till döden

Det senaste året har det uppmärksammats i en del sammanhang hur personer som flytt från döden inte ansetts haft tillräckliga skäl för att få stanna i Sverige och därmed tvångsavvisats tillbaka mot en säker död. Det handlar inte sällan om personer som kommer från ett land med stark muslimsk kultur och där personerna antingen blivit kristna eller tillhör en kristen minoritet. Men det är inte bara kristna flyktingar som är med om den här behandlingen. Människor med politiskt engagemang som strider mot landets regim eller personer som tillhör någon annan minoritet ligger alla risit till. Det är inte gratis att fly även om man inte färdas på traditionellt sätt (köper biljett och flyger från närmsta flygplats). Oftast är resan bort från sitt hemland mycket dyrare och de som verkligen måste fly för sitt liv är ofta såna som gärna inte vill lämna sitt hem. Men de har inget val.

Så efter många skräckfyllda timmar, dagar, veckor eller kanske månader landar de i Sverige. Här följer de alla instruktioner och lämnar in blankett efter blankett. Och på kontoret sitter en person som fått instruktioner att vi inte kan ta emot alla. Personen har ett regelverk att följa och gör så till punkt och pricka. Säkert också för att skydda sig från att behöva känslomässigt engagera sig i situationen. För det kan inte vara lätt att säga till en familj att de inte får plats i vårat land. Särskilt när vi vet hur otroligt glesbefolkat vårt land är.

De som flytt från sitt hemland eftersom resten av familjen blev mördad och han stod på tur, eller som har en fatwa över sig på grund av att hon valde en annan levnadsväg än den som ledarna i landet befallt folket till sitter där och vet att personen framför beslutar om dennes liv eller död. Det värsta av allt är att Sverige vid ett flertal tillfällen skickat tillbaka våra syskon till platser som organisationer som UNHCR starkt avrått avvisningar till.

Rätt många dagar på året kan gå utan att jag ens tänker på det. För mitt liv drabbas väldigt sällan av detta. Tyvärr. Det borde påverkas dramatiskt.

Jag inspireras och triggas av artikeln i dagens Dagen. Och jag är stolt över att finnas i samma sammanhang som Tomas. Även om han gjort detta ur ett privat engagemang. Egentligen, precis som han säger, borde kyrkan engagera sig mer. Vad skulle hända om landets alla församlingar och kristna sammanhang bestämde att de skulle ge migrationsverket ett besök för att uppmärksamma frågan? Tänk om landets alla kristna skulle börja demonstrera utanför lägenheterna där flyktingarna förvaras innan de mitt i natten körs till väntande flygplan? Eller träffas för att fira nattvard utanför migrationsverken? Tänk om 10% av landets alla kristna gjorde det samma dag?

Jag önskade jag kunde vara med på tisdag då det samtidigt som Tomas står inför rätta pågår en manifestation inne i samma lokal. Manifestationen består i att bevittna rättegången vara vittne till hur staten kriminaliserar medmänsklighet. Läs mer om manifestationen här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s