att bli helig är att bli hel

Image

 

Hemma vid köksfläkten sitter en handskriven lapp. Den kom upp för tre år sedan för att sätta riktning.

Texten har jag skrivit om många gånger. ”Att bli helig är att bli hel. Om synden gör oss brustna, skeva mindre mänskliga. Då gör helgelsen oss tvärtom mer hela, mer sanna och mer människa”. 

 

Så mycket i vår vardag påverkas av våra sår och bittra erfarenheter. Och lever vi inte med tron att vi kan bli hela så kommer vi krocka hela livet. Och så ser det ut för väldigt många. Tyvärr också alltför många kristna.

 

När tappade vi bort perspektivet på att Gud läker alla sår? Eller är det bara en sån där ramsa vi lärt oss som inte riktigt blir en verklighet i våra liv? Behöver vi formulera om den? Jag har idag lyssnat på Amy Grant. Hon är en ungdomsidol som jag lyssnat mycket på. Hon har släppt en ny singel som mitt musikspelarprogram tipsade mig om ”Don´t try so hard” heter den. Jag tror hon är helt rätt i tiden med den här låten och texten är mer än en låttext. Jag tror vi behöver höra det här.

Att vi inte ska försöka så himla mycket. Att det finns nåd och att vi aldrig kan göra oss förtjänta av den. Nåden är central.

 

Vi pratade om den i helgen. NÅDEN.

 

Hur viktigt det är att vi kristna har en personlig relation till nåden. Det kan inte poängteras nog många gånger. Utan nåden blir evangliet svartvitt, hårt och omänskligt. Nåden tillsätter melodi och färg och gör att vi kan andas ut.

 

Alltså. Jag tror att alla människor oavsett uppväxt, bakgrund, utbildning eller filosofi behöver uppleva nåd. Jag tror att alla människor bär på ett mörker. En mörk plats i våra liv som vi gärna flyr ifrån. Som vi gärna gömmer både för oss själva, andra och Gud. Vi vill inte kännas vid det mörka och vår flykt från den gör oss ännu mer bristfälliga. Dels för att vi kanske i våra försök att leva rent jagar allt som kan hota vår renhet. Dels för att vi har svårt att möta andras mörker och därför hellre fördömer dem och det de bär på.

Därför är den här texten så stark. Att bli helig är att bli hel. Synden gör oss brustna, skeva mindre mänskliga. Vad innebär det i mitt liv? Vad är det som är skevt och brustet? Var har synden fått sitt fäste? Hur ser det här mörkret ut i mitt liv?

Då gör helgelsen oss tvärtom mer hela, mer sanna och mer människa. Vad menas med att bli mer hel? Vad är det som är trasigt hos mig? Vad är det som hindrar sanningen från att vara det som jag håller mig till? Hur blir jag mer människa och vad innebär det?

 

Svaret ser olika ut beroende på vem som läser frågan. Det finns inget enkelt svar. Det är vandringen med Gud som kan leda dig fram till dem. Under vandringens gång kan man vila i att det är Gud som vill att jag ska bli hel. Det är Gud som är sanningen, vägen och livet. Om jag vill ha del av livet och sanningen då ska jag vandra på vägen som leder dit. 

 

Det är både så enkelt och så sjukt svårt. För att bli hel innebär ibland en hel del smärta. Att behöva inse mörkret och det fäste det har i mig. Att behöva inse hur stor del synden har tagit i mitt liv. Att inse hur mycket som är skevt i min självbild, Gudsbild, världsbild. Men det finns ingen större glädje när du mitt i det mörkaste mörka kan uttala orden  ”och ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det”. 

 

För att vi ska kunna älska vår nästa behöver vi först lära oss att älska oss själva. Annars kommer vår trasighet prägla våra motiv och vårt driv i kärleken till andra. Då riskerar vi att inte bara agera själviskt. Vi riskerar också att förlora vår egen själ på kuppen.

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Britta skriver:

    Tack! Det här behövde jag läsa idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s