skriver Jesus på väggen

Under de första åren efter att jag flyttade hemifrån lärde jag mig något som präglat min livsstil och mitt hem sedan dess.

Det är en utmaning att leva efter Guds ord i vardagen. För vardagen tenderar att innehålla så oändligt många intryck, röster, ord och möten. Hur ser jag till att fylla på med ord som väger upp de som sårar? Hur ska jag komma ihåg att lyfta blicken när allt runt omkring vill dra den nedåt?

Jag vet inte vad det beror på men av någon konstig anledning har jag fått för mig att jag måste göra det där själv. Att det är jag som ska kämpa fram orden, jag som ska kämpa så att mitt perspektiv inte grumlas. Och det har gjort att jag många gånger helt varit utan hjälp. För jag har inte förmått mig till att rycka upp mig.

20130414-115754.jpg

Men så lärde jag mig något. Det kändes nästan som en genväg. Men jag har under årens lopp förstått hur viktig den lärdomen var.

Om jag vill leva ett liv med Jesus vid min sida. Om jag vill vandra efter Honom och låta mitt liv vara präglat av Honom. Då behöver vardagen genomsyras av Hans ord. Och jag som många gånger har stor brist på disciplin, iallafall på vissa områden, har fått kämpa för att ha regelbundna vanor som påminner mig om Guds ord.

Men så hittade jag ju då en genväg. Genvägen består av budskap i tavlor, små handskrivna lappar, bilder och annat som påminner mig om vem som sätter riktning i mitt liv. Hela mitt hem är fullt av dem. Och de påminner, lyfter upp, utmanar och tröstar i olika tider i livet. Orden förändras genom livets olika omständigheter men de finns alltid där.

Jag tror att livet består av många delar men att alla hör ihop. Och jag tror att Gud ska vara en naturlig del av dem alla, även de gånger jag hamnar på sidospår. Därför har det varit viktigt för mig att inte bara ha rutiner där jag blir påmind om vem jag tillhör. Det har blivit viktigt för mig att inreda med Gud, ibland klär mig också med smycken och kläder som påminner mig om min tillhörighet. Jag behöver det där påtagliga.

20130414-115821.jpg

David Åhlén, Filadelfia Örebro april 2013

En annan sak som blivit viktig är lovsången. Ibland är tystnad viktig. Men ibland överröstar tankarna den nödvändiga tystnaden och gör det svårt att komma på rätt bana igen. Oro och hopplöshet kan ta över på bara ett par tysta minuter. Jag har hittat sånger som bär igenom både ljusa och mörka stunder. Kanaler på youtube med inspirerande sånger, lyssnat på samma bön om och om igen.  David Åhlén är en av de svenska lovsångare som jag lyssnat mest på. Inte bara lyssnat på såklart, bett och sjungit tillsammans med i vått och torrt i köket, på bussen, i bilen och i skogen.

20130414-115922.jpg

Om vi önskar leva ett äventyrligt vardagsliv ihop med Jesus då behöver vi ha strategier för det. Framförallt behöver vi utsätta oss för inspiration, längtan och utmaningar. Ibland är mina bästa bönestunder när jag står vid disken. Då står jag och skrålar ber och gråter ihop med Jesus. Det är så härligt!

När jag bodde i Umeå spelade några vänner till mig in en lovsångsskiva och den har burit genom mycket. Jag tror det behövs såna sånger som inte räds det som smärtar i livet men som ändå vågar peka på ett hopp. Den här skivan heter ”lyft din blick” och den sätter jag på automatiskt när jag behöver lyfta blicken. Du kan lyssna till den här.

20130414-115910.jpg

En helt vanlig dag när solens strålar skiner in genom mitt fönster får korset en central plats. Det gör min vardag mycket mera glittrig. Det öppnar mina ögon för ett litet ljusare perspektiv och för några fler möjligheter än dem jag av mig själv kan komma på. Jag skulle idag inte klara mig utan mina budskap överallt.

Här är ett annat tips på lovsång som rört mig.

Annonser

2 kommentarer Lägg till

 1. Linda skriver:

  Ja! Att inreda med Gud är så viktigt för mig med, eller var… Förr hade jag mycket ord och citat här och var, men nu är det sämre med den varan. Vad roligt att du skrev det här just i dag, för igår när jag kollade igenom arkivet i min egen blogg hittade jag en idé som jag hade för vårat mariannelundskök redan i Örebro: en tavla med delar utav en sångtext på. http://www.duger.se/2012/05/min-heliga-drom/
  Och vi som inte har kommit på vad vi ska ha på väggen över soffan – nu är det solklart!

 2. Niklas skriver:

  mycket bra tips! tror verkligen på det du säger och jag tror också jag själv kan och behöver bli bättre på det. det är så lätt att tappa bort gud när det blir jobbigt… vi behöver ständigt påminna oss om att han är där bredvid oss mitt i skiten!

  har själv börjat läsa en bibelplan som får in hela bibeln på ett år… ger verkligen nya vinklar varje dag och man tvingas liksom bli påmind om guds kärlek. lite jobbigt ibland, men väldigt bra!

  fin blogg du har! du skriver väldigt bra! (Y)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s