FAQ om EFK ung

Har den senaste tiden fått samma frågor från många olika håll kring det som händer med EFK Ung (Evangeliska Frikyrkans ungdomsorganisation) och kring vad jag ska göra nu. Tänkte därför jag skulle skriva lite mer kring det.

Varför vill ni lägga ned barn och ungdomsverksamheten? Vi vill inte lägga ned någonting. Och det tror vi inte heller att det innebär när vi nu ska flytta ihop med EFK. Vi tror däremot inte på att göra en strukturell uppdelning av åldrar i Guds församling. Och den här insikten har vuxit sig starkare under åren som gått. Vi ser att det har lett till ett avstånd mellan generationer och tänkesätt. Vi önskar att frågor kring Guds rikes utbredning inte skulle ha någon åldersgräns i församlingen. Vi önskar att unga precis som äldre kunde vara med och påverka i alla frågor som rör församlingsverksamhet och vision framåt. Vi tror inte att det varit framgångsrikt varken på lokal eller nationell nivå med den här uppdelningen.

På årsmötet för två veckor sedan valdes tre nya in i styrelsen utan att någon slutade. Vi satsar alltså på att öka kompetensen i samband med att vi påbörjar organisationens nedläggning. Detta gör vi för att vi vill vara en tydlig kraft i den här organisationsförändringen.

Hur vi ska organisera oss inom EFK är ännu inte klart. De unga i rörelsen behöver ha en tydlig plats att få växa på och jag tror inte vi behöver vara oroliga för att vi ska förlora nämnvärt på denna flytt. Det är kanske en naiv tanke eller ett ouppnåeligt ideal. Men vi tror och hoppas att vi ska fortsätta få ha inflytande i EFK. Om inte till och med öka chansen till detta.

Ni förlorar en viktig röst när ni lägger ned ung! Vi tror att förnyelse är lättare att föra fram inifrån än utifrån. Om det innebär att vi går miste om en viss självständighet tror vi att det kan vara bra. Vi tror inte att arbete med förnyelse och föryngring är framgångsrikt vid sidan om det man ska förnya. Vi tror att det måste vara en rörelse inom rörelsen. Därför är vi sugna på att hitta nya sätt att organisera oss så att vi kan bli bättre på just detta.

Vidare är vi inte övertygade om att en ung röst in i ett etablerat sammanhang oavsett om det är samfund, politiskt parti eller församling är särskilt lyckat. Kanske ur ett perspektiv av demokratifostran men inte ur ett Guds rikes perspektiv. Därför att det är konstruerat på det sättet att man under tiden i ung verksamheten ska ”tränas” in i arbetet i den ”verkliga verksamheten”. På så vis blir inte ung-verksamheten riktigt på riktigt om du förstår vad jag menar. Vi ser också att återväxten in i församlingens ”riktiga” verksamhet är minimal. Det kan förklaras av många olika anledningar. Vi tror att det beror på att någonting måste förändras i hur vi är kyrka idag. Vi har under många år sett hur unga försvinner ur församlingsgemenskapen. Det börjar nu bli en vedertagen kunskap att någonting gör att unga väljer att inte gå med i församlingen. På torpkonferensen för en vecka sedan talade Egil Svartdahl utifrån en undersökning som gjorts i USA tror jag (?) där de fått fram att 6 av 10 lämnar församlingen innan de fyllt 25 år. Carl-Henric Jaktlund har skrivit två böcker, ett antal artiklar och dessutom tillverkat en föreställning kring problematiken. Det är dags att vi gör något åt detta. Det är inte ok att församlingen tappar dem som växer upp i den!

Vad ska du göra nu när du slutat som ordförande? Jag har under de senaste två åren varit ordförande i EFK Ung på min fritid. Att vara engagerad i EFK Ungs styrelse gör man ideellt. Jag arbetar heltid som butikschef på Erikshjälpen i Lindesberg och planerar att fortsätta med det. Däremot kommer jag få lite mer fritid över och den ska jag till en början använda för att komma i fas med livet. Senaste året har varit väldigt mycket arbete och en del andra saker har jag prioriterat bort. Jag ser fram emot att hänga i min ateljé som jag har tillsammans med några vänner. Jesus och jag har många drömmar om hur vi ska fortsätta arbetet med att göra Guds rike större så jag kommer fortsätta vara engagerad på många olika sätt.

Jag är dessutom kvar i styrelsen ett år till så jag har inte lämnat det helt och hållet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s