identitetsbygget

Jag har ett arbete där jag möter många personligheter som nått sin egen orks slut. Många som ”gått in i väggen”, blivit utmattade eller sönderstressade. Dagligen blir jag påmind om hur ett ohälsosamt förhållande till arbete och livsstil kan få förödande konsekvenser. Det är en bra varningsklocka även för mig. Jag som kommer från en familj som med glädje hugger i, engagerar sig och antar utmaningar. Hur förenar jag det med att också leva hälsosamt för kropp och själ?

Tycker det händer rätt ofta att man möter på människor som lever i föreställningen att deras identitet är vad de jobbar med. Många gånger märker man det av svårigheten att släppa ifrån sig uppgifter. En rädsla för att bli av med delar som ”definierar” personen gör att man hamnar i ett revirtänk och aggressivt vakar över sina gränser. Det kan också handla om att man vill visa omvärlden hur det ligger till. Hur viktig, efterfrågad, uppbokad man är. Eller att man faktiskt duger. Och en del personer har en rätt hög nivå innan de anser att de duger. Många gånger kan den nivån vara ouppnåelig.

När världen ständigt talar om för oss att vi behöver prestera mer. När många menar att ditt bästa inte är tillräckligt. När vi hela tiden efterfrågar längre erfarenhet och högre kunskaper och samtidigt inte odlar vår identitets rötter. Vad gör det med oss? Och vad innebär det för kyrkan att vi präglas av detta tänk även där?

Några små frågor så här på kvällskvisten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s