vad är det vi förvaltar?

För en vecka sedan nåddes eleverna och lärarna på Kaggeholms folkhögskola av beskedet att danslinjen ska läggas ned. Den kostar för mycket och skolans styrelse vill prioritera om.

Det låter ju väldigt fint att man vill satsa på en kreativ bibellinje där dans är ett tillvalsälmne. Men som de båda danslärarna idag poängterar så blir den satsningen något helt annat än vad danslinjen idag får betyda.

Jag är för all kreativitet och i frikyrkan får man många gånger vara glad för det lilla som görs från de stora institutionerna. Därför är det en sån sorg att Kaggeholm som jag upplever gått före och varit modiga i att ge dansen ett sånt stort utrymme nu väljer att lägga ned.

Även om man menar att men vill satsa på annat och ge utrymme för en bredare satsning så kan jag inte hjälpa att känna att man väljer säkra kort istället för att våga gå i tro. Jag tycker det är tråkigt. Ser det så ofta i våra verksamheter. Att vi väljer att tänka ekonomiskt och försiktigt eftersom verkligheten ser ut som den gör. 

Var är kreativiteten? Den finns ju såklart inte bara i en danslinje, men jag ser den på tok för lite i församlingsledningar och styrelser. Vart är de som vågar tänka lite utanför de givna ramarna? Och var fostrar vi dem att tänka så?

Jag kan inte hjälpa att fråga om det är att förvalta arven på rätt sätt? Var det så grundarna av våra verksamheter en gång tänkte? När de gick på vatten, tog beslut utan finansiell grund, vågade tro på vision… När vi väljer att förvalta genom att banta och tänka ekonomiskt fegt. Förvaltar vi verkligen rätt saker då?

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s