det här är mitt svar till Stefan Swärd

I fredags var jag en av 9 som var avsändare till en artikel i tidningen Dagen kring EFKs styrelses förslag på ny missionsdirektor. Stefan Swärd skrev en replik i fredags och under helgen har det diskuterats flitigt på twitter om detta. Jag gillar hur Stefan Swärd engagerar sig så och alltid vågar uttrycka sina åsikter. Jag hoppas jag blir lika modig för jag tror vår rörelse och Sveriges kristenhet behöver människor som vågar stå för det de tänker och inte håller det för sig själv.

Så jag skulle bara vilja dela några av mina tankar kring valet av ny Missionsdirektor.

Jag håller med i stort sätt till punkt och pricka kring det som Swärd skriver om i sitt inlägg kring valet av Missionsdirektor Stefan Swärds blogg . Jag tror vår rörelse behöver gå från förvaltande till nyskapande. Jag tror vi behöver bli mer nytänkande och vi behöver vända perspektiv från fruktan för negativa konsekvenser till att modigt följa det man tror är rätt och sant. Jag tror vi behöver en ledare som är en spjutspets både in i samhället och vårt samfund.

Det är också lite därför jag skruvar mig i stolen över förslaget till ny MD. Inte för att den kandidat som är föreslagen saknar kompetens eller gåvor i det ovan nämnda. Han verkar va ett solklart val. Och kanske just därför. Det känns för självklart. Om vi nu vill och behöver göra annorlunda varför fortsätter vi då göra samma val? Det är sorgligt att diskussionen kommer nu efter att styrelsen redan lämnat sitt förslag, för att det hamnar en person i en lite konstig sits. Jag vill inte att Daniel Norburg ska känna att han behöver könsoperera sig, eller att han inte har rätt kvalifikationer. Men vi upplevde att det var först nu som styrelsen bjöd in till samtal, efter att vi fått nominera kandidater då förstås. Jag förstår att processen är svår, har själv suttit i svåra rekryteringsprocesser och vet att det är mycket att förhålla sig till. Det är också enkelt att sitta på åskådarbänk och ha åsikter. Nu upplever jag mig iförsig inte som så mycket åskådare, det önskar jag inte vara iallafall.

Om vi nu behöver förändring varför vågar vi inte ta steget fullt ut då och ge en person med annan etnicitet eller kön utrymme? En del säger på en gång att det skulle bli alldeles för tufft för en kvinna att gå in i det ledarskapet. Vem har bestämt att det måste vara så? Och vad är det som säger att en vit medelålders man skulle klara uppgiften bättre? Är det inte Gud som ska leda och ge styrka i de eventuella stormar som kan komma i ett ledarskap?

Vad är det som får definiera vår bild av vem som är ledare och hur ett ledarskap ser ut? Vad är definitionerna präglade av? Och vad säger den om våran bild av Gud? Jag upplever ofta att vi har en för snäv bild av vad det innebär att leda ett arbete i Guds rike. Jag tror vi måste bredda bilden. För vi stänger ute människor som både bär på längtan och kallelse att tjäna Herren i vårt land.

Jag tror vi behöver bredda definitionerna av vad ledarskap innebär och hur man kan utöva det i vårt land idag. Och vi måste sluta agera som att det bara finns ett fåtal platser i arbetet för Guds rike. Ibland känns det så som att vi slåss om utrymmet. Jag tror att Guds rike bara blir större ju fler som tar plats. Kakan tar inte slut ju fler som delar den.

En klok judisk man lär ha sagt under mitten av 1900-talet ”Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat.” Albert Einstein.

Annonser

4 kommentarer Lägg till

  1. MariaKCruz skriver:

    Jag tycker att du lyfter fram viktiga frågor. Jag tror att Gud har varit med och lett den här processen och att valet är ett gott val. Dock tror jag det är viktigt att reflektera över hur vi tänker kring ledarskap och vad det är. Det är också viktigt att fundera över hur man kan uppmuntra fler kvinnliga ledare att komma i funktion i de gåvor Gud har lagt ner i dem. Det problematiska i hela det här samtalet är, tycker jag, är att det hamnar i en fråga om kön. Och hela den grejen blir lätt infekterad. Jag önskar verkligen att det kommer fram att syftet med att lyfta fram kvinnor inte handlar om kvinnorna i sig utan om att Guds rike ska få breda ut sig, ÄVEN genom de gåvor han lagt ner i den kvinnliga delen av mänskligheten. Och för att detta ska kunna ske måste man också kunna se och erkänna de manliga strukturer som fortfarande, till stor del präglar våra församlingar och samfund, och se att anledningen till att det är så få kvinnor i ledarfunktion inte handlar om brist på gåvor utan har med andra saker att göra.

    1. Tack Josefin att du bidrar till ett viktigt samtal! Jag instämmer i vikten av att vidga synen på ledarskap! Önskar själv få samtala vidare om just det! Har på min väg de senaste åren behövt konfronteras med mina snäva sätt att se på ledarskap (som formats på manlig planhalva) och mött många (kanske främst kvinnor) som inte alls känt igen sig i den ledarskapssynen. Även om jag gjort en resa och fått både nya förebilder och nya synsätt kan jag se att jag har mycket kvar att upptäcka och praktisera. Kanske gäller det fler?!
      Tack Maria för din kommentar. Jag tycker du ringar in utmaningen väldigt väl! Du sätter fokus på Guds rike och inte främst kön. Låt oss tillsammans verka för en större mångfald, i praktik och inte bara teori – i kön, etnicitet, ålder, social klass, utbildning, gåvor och tjänster. Dina tankar hjälpte mig att se, du slog huvudet på spiken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s