andakt för november

Novembermörkret är över oss. Jag läste någonstans att november i år har slagit rekord i antal soltimmar, brist på dem alltså. Det är grått och allt runt omkring oss dör. Ögat drar sig till minsta lilla tecken på liv. Häromdagen när jag cyklade till gymmet så kunde jag inte låta bli att stanna vid minsta lilla färgklick. Mina ögon var utsvultna på färg, på ljus på något som kunde ge mig tecken på liv.

När novembermörkret kommer över oss är det många som upplever hur de går i ide. Hur livet stannar av och det tunga sinnet kommer över dem. Livets alla omöjligheter verkar samla sig just i november och göra det riktigt svårt att tro att det finns en positiv och glad framtid.

Den här hösten tycker jag det är så tydligt, överallt har det hängts upp julstjärnor och ljusslingor i människors hem, något som annars ofta åker upp till första advent. Men vi orkar inte vänta till första advent i år, mörkret är så totalt!!!

Joh 12:24-25 ”Lyssna noga. Om ett vetekorn inte begravs i marken som dött blir det aldrig mer än ett korn. Men om man begraver det skjuter det skott och blir till många, många korn. Likadant är det med livet: om man klamrar sig fast vid livet som det är, då dör det för en. Men om man släpper taget om livet, i dödsföraktande kärlek, då har man det kvar för alltid, äkta och evigt.”

Jag ser något djupt andligt i den här årstiden. Vi får gå in i en tid av död och mörker och för en del blir det extremt tydligt för andra känns det bara lite tungt just nu. Snart går vi in i väntan på ljuset. Det är som att våra årstider i Sverige i sig själv talar om något större. Om drygt en vecka firar vi första advent. Advent betyder väntan, vi väntar på Jesu födelse. Den där lilla pojken som föddes i ett stall mitt i den mörkaste tiden här i Sverige. Han föds på nytt in i våra liv för att tala om att mörkret har inte vunnit. Jesus föddes till jorden för att ge oss hopp om en annan lösning. Om en annan version än den som mörkret vill måla upp för oss.

I november låter jag saker dö. Jag låter ambitioner, drömmar och framförallt allt som jag vill klamra mig fast vid. Jag låter det dö. Inte för att jag ger upp. Utan därför att jag tror det ska vara så. När jag låter drömmar, förhoppningar eller mina förväntningar på saker dö. Då ger jag utrymme för något annat att bara hända i mig. När jag släpper all kontroll och vågar lita lite på det där lilla hoppet, då är det som att en börda lämnar mina axlar och jag kan andas djupare och friare.

Jag har gått med ett citat den här veckan det lyder så här ”Modlöshetens rot är ofta orealistiska förväntningar på livet, sig själv och andra. Slappna av och förtrösta på Guds suveränitet och nåd” – Magnus Persson

Vi är just nu mitt i den mörkaste och dystraste tiden. Vi frestas att kämpa emot den, tro att vi genom att ignorera faktum kan hålla döden borta. I själva verket tror jag vi ska låta döden komma, känna på den, tänka tanken, släppa taget lite om vad det än är vi klamrar oss fast vid. Och tänka att varje litet vetekorn måste planteras som dött för att ge liv åt fler vetekorn. När jag låter döden ta hand om mina förväntningar, förutfattade meningar och drömmar så ger jag upp mina egna ambitioner. Men jag ger inte upp hoppet om livet. Därför att ljuset är starkare än mörkret och livet starkare än döden.

Om bara en vecka börjar det spira lite, det tänds ett ljus. Snart lyser många fler ljus och sen kommer solen tillbaka och ger liv till allt runtomkring oss.

Men för att våren ska kunna komma med fart, behöver det som varit dö, grävas ned och ge utrymme för det som ska komma. Amen.

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Hans Eriksson skriver:

    Tack! Delar denna text med min tonårsgrupp ikväll 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s