Bloggserie om ångest

För två veckor sedan predikade jag om ångest. Det är ett ämne som jag under många år brottats med och inför den där söndagen då jag skulle predika utifrån en ångestdrypande psaltartext så talade Gud till mig om mina erfarenheter. Jag har ju delat en hel del här på bloggen genom åren och vill gärna fortsätta så. Det var några som ville ta del av min predikan och eftersom jag ofta skriver ned nästan allt jag vill säga så kan jag ju lägga upp den här! Jag delar upp den i tre delar utifrån de punkter jag tog upp i min predikan. Men jag har arbetat om delar av texten så att det ska fungera här på bloggen.

Har du haft ångest någon gång? Det har jag! Det är inget konstigt, ångest är något som alla någon gång upplever i någon form. Den kommer när vi ställs inför vårt eget slut. Ångest är ofta stressrelaterat, ofta är man stressad av någon situation man är i. Ångest kan också utsätta oss för stress. Det sägs att en av vår tids stora folksjukdomar är just stress. När man har ångest går tankarna i cirklar, de kan cirkla kring ett ämne tills man blir tokig eller snurra till det så att ingen tanke blir klar. Det ångest gör är att den förlamar, sätter kroppen i skräcktillstånd och framtiden känns oftast rätt hopplös. På vårdguiden kan man läsa att ”Ångest är en del av det naturliga och livsnödvändiga alarmsystem som finns hos alla människor. Det fyller en funktion när man snabbt behöver samla kraft för att fly från en fara. Då aktiveras flera försvarsreaktioner som höjer beredskapen i kroppen.”. Men idag får vi sällan ångest inför en verklig fara, i alla fall inte i Sverige. Istället är det ofta stress eller obearbetade känslor som ligger till grund för vår ångest.

Två tredjedelar av mitt liv levde jag med återkommande ångest. Under större delen av den perioden visste jag inte varför jag hade ångest. För jag var ännu inte redo mentalt att ta itu med det som låg till grund för ångesten. Så kan det vara och det här är något man ska vara väldigt försiktig med. Det måste få ta den tid det ska. Men ångest är inget som är farligt och framförallt så är det inget som inte Gud kan möta och göra under i.

Ångest är något som hör till livet, och jag tror också det är något som vi märker i vår vandring med Gud. Det finns hela tiden nya områden där Guds kärlek behöver få fäste i oss, nya områden där vi får överlämna våra liv och släppa vårt kontrollbehov och vila i förtröstan på Gud.

Jag kommer posta tre delar som jag ser som viktiga för den som kämpar med ångest. Tre nycklar som har hjälpt mig att bli fri från den dagliga plåga som ångesten var. Jag hoppas det kan vara till stöd och glädje också för någon annan än mig!

Håll utkik för snart kommer första delen!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s