del 2: ordet

Hur får vi veta vem Gud säger att vi är? Jo genom att ta tid att lyssna. Men också genom att läsa i Bibeln. Nu kommer vi till min andra punkt nämligen:

Ordet

Den här psalmen innehåller i stort sett ingenting nytt. Allt som står där i psalmistens bön är hämtat ur andra skriftställen. Man tror därför att den här psalmen är rätt sen eftersom psalmisten måste varit väl förtrogen med andra skriftställen. Psalmisten hittade inte på en massa om vem hans Herre var eller vad Hans Herre kunde göra. Och han hittade inte på vem han var i relation till sin Herre. Det var grundat i Guds ord.

Och Guds ord är fullt av ord som hjälper oss att möta vad det än är som livet har med sig för oss. Det finns inte ett problem som Bibeln inte har en lösning på.

I vårt samhälle har vi lärt oss att problematisera, felsöka och ta fram lösningar för specifika situationer. Vi lär oss att genom att anamma nya metoder och tekniker så kan vi utvecklas och nå nya höjder. Med bibeln är det något annorlunda. Den är inte styrd av hur den här världen fungerar, det är en produkt av Gud själv. Att läsa i Bibeln är därför inget vi gör för att hitta lösningen på våra problem så att vi sen kan åtgärda dem. Det står att Guds ord är som mat för oss, att det är något vi behöver fylla oss med dagligen. Guds ord är levande och verksamt står det också i Bibeln det betyder att om du ständigt fyller på med Guds ord så kommer du märka hur du i specifika stunder får ett ord från Bibeln som lyfter dig eller någon i din närhet. Om du dagligen på olika sätt tar del av det som står i Bibeln kommer ditt perspektiv att bytas.

Psalmisten tar upp ett löfte Gud gett till Israel som vi kan läsa i Jesaja 41:9-13

 

9du som jag hämtade från jordens ände, kallade från dess bortersta hörn – till dig sade jag: Du är min tjänare, jag har utvalt dig, jag förskjuter dig inte. 10Var inte rädd, jag är med dig. Ängslas inte, jag är din Gud. Jag ger dig styrka och hjälper dig, stöder och räddar dig med min hand. 11Alla som vänder sin vrede mot dig får blygas och stå med skam. De män som ligger i fejd med dig skall bli till intet och förgås. 12De män som har slagits med dig skall du söka men inte finna. De män som fört krig mot dig skall bli till intet, ett ingenting. 13Ty jag är Herren, din Gud, jag tar dig vid handen och säger till dig: Var inte rädd, jag hjälper dig.

 

Han var väl förtrogen med ordet. Så när ångesten kom över honom kunde han i sin bön påminnas om vilka löften Gud gett till dem som följer Honom. Han kände Guds ord så väl att han kunde citera stycken som i den mörkaste av stunder, då hela kroppen reagerade på det hot han var under, kunde ge honom frid, lyfta perspektivet och andas lugnare igen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s