liv i frihet

”Det råder i vissa avseenden en påfallande likhet mellan den ortodoxa traditionen och det tjugonde århundradets karismatiska rörelser inom kristenheten. Bägge framhåller med emfas den Helige Andes omistliga roll för det kristna livet. Således skriver Ignatius av Latakeia, en nutida ortodox kyrkolärare: ” Utan den Helige Ande är Gud långt borta, stannar Kristus i det förflutna, är evangeliet en död bokstav, är kyrkan bara en organisation, är auktoriteten dominans, är liturgin besvärjelse, är missionen propaganda, är kristet handlande en slavmoral.” Det finns kristendom. Och så finns det kristendom.” Så skriver Peter Halldorf i boken Helig rot.

Vad spännande just det där är. För det där sätter fingret på hela skillnaden.

Har tänkt mycket på det här med att gå i terapi och samtal. Tror det är hur bra som helst. Men ibland är det som att man inte riktigt når hela vägen fram. Därför att det behövs en annan dimension, en levande dimension. I förbönen tror jag den Helige Anden vill göra något som vi människor inte kan prata oss fram till. I förbönen kan vi bli befriade, lösta från saker som binder oss. Vi kan bli helade och upprättade. Inte för att vi som ber är duktiga eller har någon magisk kraft. Utan därför att den vi ber till inte bara tillhör historien utan lever i oss och verkar genom oss.

Ikväll har jag inte ont i kroppen. Det värker på andra håll. Ibland ska det göra det när Gud jobbar. Jag försöker acceptera det. Ikväll har jag bett tillsammans med en som jag får se upp till. Och när vi bad ikväll så öppnades en dörr. Jag hade sett konturerna innan men jag hittade inte dit.

Ikväll öppnades en dörr till en ännu större frihet än den jag levt i tidigare. Det är som att Gud är varsam, Han tar inte allt på en gång. Han vet att vi är komplicerade och behöver tid ibland. Han går varsamt fram och bit för bit öppnar upp för en helt annan värld en helt annan verklighet än den grådaskiga omöjliga fyrkants- värld som det ibland känns som att vi lever i.

Imorse läste jag i min bibelläsningsplan och där hittade jag en bön som jag nog kommer leva med ett tag framöver. Det var som att den var skriven till mig just för idag. Så fungerar den Helige Anden, gör saker som är skrivna för längesedan till något superaktuellt och levande idag.

Jag delar med mig av den även här.

”Herre, hjälp mig att vara tålmodig medan jag väntar på att dina löften för mitt liv ska bli uppfyllda. Fyll mitt hjärta med hopp och tillit i vetskap om att du är en god Gud och att du önskar bra saker för mitt liv.”

Den Helige Anden är Guds närvaro här på jorden. Den är inte låst till en viss plats eller person utan alla som vill kan få del av den. Livet blir aldrig mer detsamma sen du släppt in Guds närvaro i ditt liv. Inga dörrar förblir låsta om du väljer att låta den Helige Ande leda dig fram.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s