teologi för hopplösa

Det viktigaste vi kan göra är att oavsett smärta, sorg eller glädje välja öppenhet för Guds vägar. För oavsett vad jag känner och oavsett vad jag just nu kan se så är Gud aktiv. Han arbetar för mig och jag får vila i Hans omsorg.

Det är den enda teologi vi behöver för kampen. Att försöka förklara kampen och smärtan och söka Guds vilja i detaljerna som sker är lönlöst och skapar ofta mer sår.
Jag menar inte att vi inte ska söka Guds vilja för våra liv. Det ska vi! Men kanske tänker vi att det är mer avancerat än vad det är?! Guds vilja hittar vi i karaktärsdragen som Gud har. När karaktärsdragen finns i våra liv och omständigheter så är vi nära Guds vilja. De där karaktärsdragen finns även när vi kämpar med saker. Framgång är inte ett tecken på att du är på rätt väg nödvändigtvis.
Terese av Avila (ett helgon) ska tydligen ha sagt: det är inte konstigt att Gud har så få nära vänner med tanke på hur Han behandlar dem.
Vad betyder nu det?
Jo att ju närmare Gud jag kommer ju tydligare blir det vad jag behöver göra upp med i mitt liv. Jag lär känna mig själv ju närmare Gud jag kommer. Ju mer jag umgås med sanningen (Jesus) desto svårare är det att ljuga för mig själv eller andra. Jag inser också hur ofta jag tenderar att vilja ta den enkla vägen ur istället för att lägga allt i Guds händer och våga vänta på att Han ska göra undret.
Jag inser alltså ju närmare Gud jag kommer att jag har nya områden som jag behöver Guds hjälp på. Därför kan man säga att Gud ”behandlar” Hans nära vänner hårt eftersom man mer och mer inser hur hopplöst och lönlöst det är att fortsätta utan Guds hjälp. Och på område efter område får man lägga ned sin egen strävan och sin stolthet. 
Men innebär det att vi inte får drömma och längta efter saker i livet? Jo men det handlar snarare om att istället för att pressa fram och försöka kontrollera processen våga vila i att om min dröm eller längtan är något som är i linje med Guds tankar för mitt liv så kommer Han också att öppna dörrar för det. Ofta blir det till och med ännu bättre än man vågat drömma om.
Men det är ofta här vi stannar. Vi stannar där för vi vill inte riktigt ”ge upp” våra drömmar och hoppas på Gud. Vi vill se våra drömmar uppfyllda oavsett om de är något som behagar Gud eller inte. Vi vill ha så mycket saker för att så mycket är tillgängligt för oss. 
Paulus skriver i 1 kor 6:12-13

”Allt är tillåtet för mig – men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet för mig – men ingenting får ta makten över mig. Maten är till för magen och magen för maten, tills Gud gör båda överflödiga. Men kroppen är inte till för otukt utan för Herren, och Herren är till för kroppen”

Allt är tillåtet men allt är inte bra för oss. Det kan vara olika saker som är dåliga för oss i olika tider. Det är därför vi behöver den andra meningen i den versen. Allt är tillåtet men ingenting får ta makten över mig. När något annat än Gud tar makt över mig och mina beslut så är det inte längre Gud som är Herre i mitt liv. Då låter jag en annan kraft styra mig och den kraften leder inte till frihet.

Det är inte förrän vi släpper taget om alla våra drömmar, alla våra begär och all vår längtan som vi kan bli fullt fria. Och vi håller ofta kvar kontrollen på något eller alla av dessa områden därför att vi inte tror att Gud vill oss gott eller för att vi inte litar på att Gud kan förse på alla dessa områden. Det sorgliga i detta är då att vi ofta får nöja oss med sämre versioner av våra drömmar. Ibland får vi också uppleva förluster för att vi inte riktigt vågat lita på Guds trofasthet och därför tar kortsiktiga beslut som vi tycker är ”tillräckligt” bra, istället för att våga överlämna till Gud och sen se hur Han öppnar dörrar. Ibland är det till drömmar bättre än dem vi vågat drömma. Ibland är det raka motsatsen till det vi drömt om men där det efter en tid visar sig vara långt mycket bättre än vi förstått.


Vi kommer aldrig bli klara, ju närmare Gud vi kommer ju mer upptäcker vi vårt behov av Hans kärlek och räddning i våra liv.

Ett kristet liv är inte kantat av idel framgång. Det är sorg och kamp och omständigheter som vi inte alltid ser en poäng med. Men vi ska inte tvivla på Guds omsorg mitt i det. För vi ser inte hela bilden. Gud är alltid nära oss och Han vill alltid vårt bästa. Han tillåter ibland saker hända i våra liv som är smärtsamma och det är inte alltid vi ser en poäng i det men vi måste ändå våga tro att Gud kommer leda oss igenom sorgen och ut på en andra sida. Ibland får vi leva med smärtsamma minnen och ibland får vi tydligt uppleva hur Gud reser oss ur smärtan och till en djup och bestående glädje.

Oavsett hur omständigheterna ser ut kan vi välja att tro att Gud har koll och att Han kommer leda till det som är det bästa för oss och våra liv. Det kanske var längs en väg vi inte själva skulle ha valt och med erfarenheter vi aldrig önskat oss. Men när vi vandrar tillsammans med Gud kan vi vara säkra på att Han genom och i allt kommer vara trofast.

Mitt mål i livet är att kunna se tillbaka på det liv jag fått och veta att jag varit nära vän med Gud. För att det ska vara möjligt behöver mina beslut idag gå i den riktningen. Det må vara en väg kantad av tårar och sorg men det kommer också vara sprängfylld av Guds trofasthet och glädjen över alla under Gud fått utföra. Med en stor dos tålamod är jag säker på att jag på slutet kommer säga att det var värt det!

Vi är inte dömda till ett liv under hopplösheten. Vi kan ha vårt hopp i Gud oavsett vad som möter oss i livet. Det är inte ett förnekande utan det är att bjuda in Gud mitt i det som händer och oavsett hur det ser ut tro att Gud har koll. Det är att våga tro att Gud kan göra mirakler, att Han kan öppna dörrar även om vi idag inte riktigt vet exakt hur de ser ut.


  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s