teologi för hopplösa del 3

Ett vanligt missförstånd är att vi tror att våra känslor alltid talar sanning. Särskilt om det känns väldigt starkt. Men känslor talar bara sanning när andra kriterier för sanning finns i omgivningen. Rätt ofta är känslor uttryck för något annat. Rätt ofta är de där känslorna uttryck för lögner eller sår som fått fäste i oss. Inte för att vi vill det. Inte för att vi tagit emot lögner eller utsatt oss för saker nödvändigtvis.

Vi lever i en fallen värld hur fin vår uppväxt än är och hur perfekt vårt liv än må vara så präglas vi av den fallna världen på olika sätt. Genom saker vi är med om, möten med olika människor och genom att läsa om hemskheter i tidningen. Vi blir präglade av den fallna världen. Ingen är skyddad mot det. Men vi kan få hjälp att bli fri från lögner och sår som fastnat inom oss.

Bibeln är en källa av eviga sanningar om och från Gud. I Bibeln kan vi läsa om hur Han skapade jorden och hur Gud tänkte att vi skulle leva. Där kan vi också läsa om hur Gud använder människor som i världens sätt att tänka inte var särskilt häftiga eller imponerande. Vi lär känna Guds sätt att hantera situationer. Där får vi också lära oss vad som är sant om oss själva och om våra liv. Vi lär oss om vår framtid och hur vi ska se på den. Bibeln är en källa av lugnande och vägledande ord för oss som ofta brottas med omöjligheter eller hopplöshet. I psaltaren kan vi  te x läsa böner och sånger sjungna ur mycket smärta över misslyckanden, hopplöshet och brist på tålamod. Men där får vi också en nyckel till genombrott nämligen att hela tiden vända sig till Gud hur svårt det än känns eller ser ut. Där lär vi oss att mitt i den mörkaste av stunder så ska vi berätta för vår oroliga själ om vilken Gud det är vi tror på. Vad vår Gud har möjlighet att göra och vilka löften Han gett till oss som vill följa Honom. Psaltaren är tröstande för det är inga perfekta människor som skrivit psalmerna. Det är brustna personer som misslyckats.

När jag gick igenom ett uppbrott för fem år sedan läste jag en text av Bob Hansson som jag fortfarande har uppsatt bakom en av köksluckorna. Rubriken lyder ”du är inte dina känslor”. Det var en sån tröst mitt i sorgen och känslan av omöjlighet. Omöjligheten att vilja eller kunna älska någon igen, omöjligheten i att någon skulle vilja älska mig tillbaka. Känslan av att bli bortvald och att inse att jag stannat kvar för länge i något jag borde ha lämnat. De där känslorna ville ta ett grepp om mig. De ville säga att de uttryckte sanningen om mig och mitt liv. De ville säga att så här kommer det alltid att vara. Under vissa stunder hade jag inget annat vapen mot de där känslorna än att se på den där texten och tala ut att jag inte är mina känslor. Sakta kunde jag tala ut annat över mitt liv. Sakta kunde jag använda orden också från Bibeln. Jag skrev ord på väggarna och jag målade tavlor för att påminna mig.

Vi behöver inte anstränga oss för att bli präglade av den fallna världen. Vi behöver inte anstränga oss för att bli vana vid lögnen. Det är något som vi blir matade med hela tiden. Genom musik, tidningar, sociala medier och i våra relationer. Men hur ofta blir vi matade med ord av hopp, sanning och liv? Hur ofta läser du något som ger dig påfyllning på de områdena? Jag tror vi många gånger tänker att det där kommer automatiskt när vi är kristna. Sanningen är den att det här är något vi behöver arbeta med i våra liv. Och genom hela livet kommer vi märka hur olika områden i våra liv blivit infekterade av lögn, oförsoning och sår. Därför behöver vi hålla fast vid källan som fyller oss med tro, hopp, sanning, kärlek och liv. Den källan har vi i Bibeln hur långtråkigt det än kan låta så är det så sant. Skriv ut små verser, memorera ord och se till att dagligen påminna dig om vad Bibeln säger om dig, ditt liv och din framtid det är den sanningen du ska bygga dina slutsatser på. Inte dina känslor.

Dina känslor talar ofta om saker för dig. Om känslan t ex säger att det är hopplöst ger känslan dig informationen att du baserar ditt hopp på något som inte håller. Om känslan säger att det är omöjligt säger den till dig att du inte riktigt tror att allt är möjligt för Gud. Sen är det klart att vi inte ska gå runt och bestämma hur Gud ska lösa saker. Det kanske visst är kört med en viss relation eller situation. Men det betyder inte att Gud inte har något annat förberett som är långt mycket bättre.

På mitt kylskåp skrev jag häromdagen att mina känslor som jag just då hade inte hade med Guds möjligheter att göra. Det är en viktig påminnelse. Jag tror Gud bygger upp mycket tro i mitt liv och därför får jag prövas på områden där jag har haft för lite tro. För mig är det en tröstande tanke. Att jag inte går igenom de här sakerna för att jag förtjänar det eller för att jag är misslyckad. Utan i och genom varje situation jag går igenom vill Gud att jag ska lära mig mer om vem Han är och hur Han tar sig uttryck i mitt liv. Någon kanske tycker att det blir lite för mycket Gud. Men jag tror inte att vi är skapade för något annat. Jag är inte huvudperson i mitt liv. Mitt liv är använt för ett större syfte och jag får vara med och genom mina erfarenheter, genom mina känslor och det jag behöver bearbeta förstå mer av vem Gud är och vad Han har möjlighet till. Jag är inte utelämnad till min förmåga att lösa saker. Jag är inte utelämnad till min förståelse av hur världen är skapad och hur allt hänger ihop. Jag får vara en del i en större berättelse och mitt liv får ha ett högre syfte.

Det är en sån befriande upplevelse som öppnar dörren för oändliga möjligheter. Såna där möjligheter vi sen kan läsa om i historieböckerna. De möjligheterna blir tillgängliga först då vi slutar tro att våra känslor är vår slutdestination och istället lyssnar på dem för vad de verkligen är.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s