att välja rätt sorts omvägar

Nästan hela min tonår och en bit in i mitt unga vuxna liv kämpade jag med återkommande depressioner och nästan daglig ångest. Den kampen har satt olika spår i mig. En av de absolut viktigaste lärdomarna jag tar med mig från den tiden är hur viktigt det är med rätt val. Så mycket i mitt liv påverkas av mina val. Om jag gör dem utifrån längtan eller rädsla.

Ibland mår man så dåligt att det är svårt att ta rätt beslut. Ibland behöver man stöttning från andra runt omkring. Men man kommer inte vidare och ur en depression om man inte har en känsla av att man vill någonstans. Många gånger är det allra viktigaste beslutet den om att sätta mål i livet realistiska mål men ändå så pass långt bort att det utmanar dig varje dag i de små vägvalen. Att sätta upp en målbild för vad man längtar efter och sen ta pyttepyttesmå steg i längtans riktning. Det skapar förändring i oss. Att tro på Gud hjälper till att skapa målbild därför att vi får inspiration i Bibeln till hur Gud tänker om oss och om våra liv. Vi får inspiration till hur vi ska se på våra motgångar och det vi kämpar med. Men ibland mår man så dåligt att de där orden blir svårtillgängliga. Det blir till ord men inte till någon verklighet i känslolivet, inget att bygga på. Det är då beslutsamheten är så viktigt. Att välja att tro fast att det inte känns så, man kan också välja vilken av alla tankar och sanningar som man just nu är redo att tro på. Kanske den om att inte känna oro för att Gud vill ge dig en framtid och ett hopp? Eller att Guds tankar är högre än dina tankar och att Hans vägar är högre än dina? Eller den att Gud älskade dig så mycket att Han sände sin ende son till att dö för att du skulle ha liv, liv i överflöd? Oavsett vilken sanning du mäktar med att tro på är det viktigt att hålla fast vid den. Sakta men säkert kommer andra sanningar få utrymme inom dig.

När vi inte vågar ta beslut, när vi inte vågar sätta upp en målbild har vi svårt att orientera oss i vår vardag. Då blir varje pyttebeslut stort och svårt att fatta för man vet inte åt vilket håll man är på väg eller varför eller hur.
  
När jag började ta mig ur den värsta tiden av depression insåg jag hur viktigt det var med allt det vackra runt omkring mig. Jag ville inte slösa en enda dag med att äta tråkig mat, ha tråkiga kläder eller missa en vacker solnedgång. Jag ville ta vara på livet och ha levande blommor i fönstret. Våga ta risker och sätta upp mål som gick utanför mina drömmars gränser. Vad jag kan se när jag tittar tillbaka så har det gjort något med mig. Det har ökat en tillit till Gud som hela tiden finns med och hela tiden har ännu högre tankar och högre vägar än vad jag vågar ha. Det har också gjort något med mitt liv. Många av de drömmar jag drömt som jag aldrig trodde jag skulle få se sanna har blivit verklighet och en del av min vardag.

Ibland har jag haft målbilder som inte stämt överens med vad Gud tänkt för mitt liv, då har Han korrigerat längs med vägen. Det är möjligt att styra om en riktning när man är på väg men mycket svårare när man står still och trampar. Därför är det så viktigt med målbilder. Om det är något du ska besluta dig för så är det att du inte är fast i detta mörker för evigt att ljuset har vunnit och att det kommer bättre tider. Om det är något du ska besluta dig för så är det att inte lyssna på lögnen att det är kört för dig och ditt liv. Det är aldrig kört.

En del fastnar vid de små besluten varje dag och blir livrädd för att komma fram till något. Det skapar inte bara förvirring och hindrar dig framåt. Det ger dig en kuvad rygg och en blick som inte vågar fästa sig vid någonting. Det hindrar dig från att bygga en karaktär baserat på hur Gud ser på dig. Du blir istället ett offer för den här världens styre nämligen rädslan. Om du låter rädslan styra ditt liv kommer du aldrig nå din fulla potential.

Min mamma skrev häromdagen en kommentar när jag delade på instagram att jag varit och tränat trots att jag känt sånt motstånd till att ta mig till gymet ”Det är genom beslutsamhet som du tränar din karaktär min kära” ! Beslutsamheten att jag är på väg någonstans, i förändring, i ständig utveckling och mognad till att bli mer hel, mer sann och mera människa. Den beslutsamheten bestämmer inte hur vägen eller slutmålet i detalj ser ut, det lämnar jag åt Herren. Men den ger mig en hjälp att lyfta blicken, särskilt de stunder då allt runtomkring känns så ytterst svårt.

Idag valde jag en omväg när jag cyklade hem från gymet, en omväg som var vackrare än den jag brukar cykla bara för att få njuta lite extra av all den skönhet som Gud skapat åt mig. Det är en sån glädje när man kan ta emot skönheten i livet igen, när man kan njuta av blommor och värme och livets alla olika omvägar!

Annonser

2 kommentarer Lägg till

 1. Karin skriver:

  Ville bara tacka för ett jätteinspirerande föredrag igår på Torp. Och att ditt sätt att tala om saker, även tuffa sanningar, var så befriande och hoppingivande för en nykristen som brottas med så väldigt mkt i denna förvirrande ‘kristna värld’. (Att resten av världen är förvirrande, är liksom inget nytt.. 😀 )

  Jag hoppas att jag inte bredde ut mig för mkt i diskussionen, blev bara så berörd.. (hon i röd jacka) Det kändes som bra diskussioner, men kändes lite bekymmersamt att det under dem verkade bli lite mkt fokus(inte från dig!!) på att en del fattiga inte hanterar sina pengar rätt(lite ironiskt med tanke på att många rika eller mer välbeställda inte hanterar sina pengar ALLS rätt, men de har ju marginaler att inte göra det). När fakta är att många är fattiga fast de inte har gjort några dumma affärer eller missköter sig. Iaf jag har inte gjort någon dumhet, utom att bli utsatt för ett brott och fått livet havererat. Samhället har hårdnat rejält senaste årtiondena när det kommer till sociala skyddsnätet.

  SÅ fint du porträtterade den där byrån, och parallellen till hur trasiga människor får chans att läka och mogna. Önskar också så att de skulle få hitta in i församlingar, eller rättare sagt att de skulle få hitta Jesus som jag gjort. För det ger så mycket styrka. Men det är faktiskt också överlag väldigt tufft att vara en av de fattiga(inte i jämförelse med resten av världen får jag ständigt höra, och vet) och komma in i en församling. Av många olika anledningar.

  Tyckte det var befriande att du vågade säga tuffa saker, som att kristna ofta verkar vilja blicka utanför, långt bort, och hjälpa nöden där. Men inte sen den som är närmare. För det är min upplevelse med. Och den förvirrar och gör mig nerslagen.. Jag tror det handlar om rädsla, att man inte orkar se att Sverige blir ett allt mindre barmhärtigt land, där allt fler människor faktiskt slås ut utan att de ens behöver ha ”misskött” sig.

  Brottas jättemkt med att få ihop tron med det jag ser runt omkring mig. Den Jesus som drabbade mig för ett år sedan med mkt i den kristna världen. Men är så skönt att Jesus är så mkt större än någonsin våra mänskliga brister, och större än alla diskussioner och ord och den värld vi lever i här.

  Modigt av dig att berätta om dina egna problem med depression. Så starkt.

  Var go mot dig! Guds frid. (Ps. Följer din blogg med stor behållning sedan min pastor delade ett inlägg på sin sida.)

 2. Hanna skriver:

  Åh, vill bara säga TACK för detta fantastiska inlägg!! Såå modigt och starkt skrivet om dina depressioner. Har själv gått igenom depressioner i olika faser av livet och befinner mig just nu i en tung period, så jag läste detta inlägg med hög igenkänning! Vill bara uppmuntra dig till att fortsätta vara öppen med dina tankar och känslor, men ändå på det visa o kloka sätt som jag upplever att du gör!
  Allt gott och Guds R I K A välsignelse!
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s