Guds löften håller att lita på

I sommar har jag en bloggserie utifrån Hesekiel 37 om de förtorkade benens dal. Nu är vi vid näst sista delen nr5: Löften uppfylls

11Han sade till mig: ”Människa! Dessa ben är Israels folk. De säger: Våra ben är förtorkade, vårt hopp är ute, vi är förlorade. 12Profetera därför och säg till dem: Så säger Herren Gud: Jag skall öppna era gravar och hämta upp er ur dem, mitt folk, och föra er hem till Israels land. 13När jag öppnar era gravar och hämtar upp er ur dem, mitt folk, då skall ni inse att jag är Herren. 14Jag skall fylla er med min ande och ge er liv och låta er bo i ert eget land.

 

Gud har en plan för sitt folk, Han har en plan för våra liv. Han sände sin Ande till oss så att vi skulle få kraft och liv. Han sände sin Ande till att vara vår hjälpare, Paracletos.

 

Jag brukar inte gå runt och tänka på grekiska ord. Är ofta inte särskilt road av att läsa grekiska ordböcker eller gräva i grammatiska nyanser på ord. Men en vecka i vintras blev det aktuellt. En natt vaknade jag med ett ord snurrande i huvudet. Jag stavade ordet långsamt för mig själv i det sömndruckna tillstånd jag var i. ”Paracletos, paracletos”. Det var under en vecka då jag åkt iväg för att samla ny kraft. Det var en vecka då Gud hade talat väldigt starkt till mig om flera olika situationer. Jag var både uppfylld med glädje och tacksamhet men också sorg över insikter jag gjort. Så väcktes jag mitt i natten som jag gör ibland av en dröm eller sång eller annat. Så jag skrev ned det där ordet som snurrade i huvudet och somnade om. På morgonen när jag vaknade började jag googla på ordet och får då en stark uppmuntran. Ordet jag stavat på ”paracletos” är det grekiska ordet för Anden. Men inte vilken beskrivning som helst av Anden utan just av Hjälparen som det står om i Joh 14: 25-27

25Detta har jag sagt er medan jag är kvar hos er. 26Men Hjälparen, den heliga anden som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt som jag har sagt er. 27Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet.

 

Just det här verbet kan tydligen översättas både som hjälpare och försvarare. Gud försvarar oss och är vår hjälpare. Vi behöver inte ta all kamp själva Gud gör det för oss genom sin Ande både i oss och andra människor och situationer. Det är en otrolig vila i att inse det. Jag behöver inte kämpa ensam i det här, Gud kämpar för mig.

 

Vi vet inte exakt hur Gud ska uppfylla löftena i våra liv. Men vi vet att Gud vill ge oss frid, att vi inte ska behöva känna oro eller tappa modet. Det är ett löfte som håller att lita på. Guds ord är fyllt av löften till oss, löften som ger oss tröst, som ger oss vila, utmanar oss och fyller på med hopp. Grunden för att vi ska känna hopp i Guds löften är den att vi inte är utelämnade till oss själva i den här världen. Våra liv handlar inte om oss, jorden snurrar inte runt våra liv. Utan jag får tillhöra en större berättelse. Mitt liv är en del av Guds stora berättelse. Jag är skapad av Gud med gåvor som jag i lydnad ska använda för Guds rikes utbredning. Jag är inte till för mig själv och mina kortsiktiga nöjens skull, jag finns till för ett större syfte och mitt liv spelar roll. Det är alltså inte utifrån mitt perspektiv som löftena håller utan utifrån att jag är skapad av Gud, är en del av Hans plan för den här världens frälsning. Det är utifrån det som löftena inte kommer att svika, men det innebär också att löftena kanske inte ser exakt ut så som jag själv skulle formulera dem. Det kanske inte alls blir exakt så som jag tänkt. Men troligast om man ska följa de exempel vi fått från Bibeln… så blir det ännu bättre än jag någonsin kunnat tänka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s